Френският писател Мишел Уелбек атакува всекидневника "Le Monde", че застрашил личната му сигурност, съобщи derstandard.at. 

Поводът са серия от статии във вестника, в които, според автора, се разкривала поверителна лична информация, която затруднявала работата на охраняващите го полицаи. Уелбек живее под охрана, откакто публикува романа си „Подчинение”, в който се разказва как след 7 години Франция се управлява от мюсюлмани. Книгата излезе точно преди атентата в редакцията на „Шарли Ебдо”, а критиката я определи като насочена срещу исляма. 

Миналата седмица "Le Monde" приключи поредицата си за най-известния съвременен френски писател. Според Уелбек журналистката, която ги е написала, е на много ниско ниво и не се е съобразила с нито едно от изискванията за сигурността му. Тя например издала в кой супермаркет и по кое време той си купува храна. 

 

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...