НИКОЛЕТА МАНДЖУКОВА, БТА

На официална церемония в Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик бе връчена Националната награда за хумор и сатира “Райко Алексиев“ и наградите в съпътстващия конкурс за местни автори.

По традиция отличието се присъжда на рождения ден на Райко Алексиев - 7 март, а тази година се навършват и 130 години от рождението му.

Тазгодишният носител на наградата е писателят Алек Попов. Тя му бе връчена от Гергана Табакова, директор на Дирекция „Образование и култура“ в Община Пазарджик.

"За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев - даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот", каза Алек Попов.

Той добави, че сатирата винаги е била един недолюбен жанр от тираните и тоталитарните държави. По думите му мерило за едно демократично общество е доколко е ползволено на човека да се шегува и доколко е приета критиката към силните на деня.

"Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада - тогава се раждат чудовища и кошмари", отбеляза още Алек Попов. Той изтъкна ролята на Радой Ралин, Алберт Бенбасат и екипа вестник „Стършел“, които са съхранили паметта на Райко Алексиев в мрачните времена на социализма, когато творчеството му е било инкриминирано. Трябва да пазим памет за нещата, които са се случили, за да не се случат никога повече, каза в заключение носителят на Националанта награда.

На церемонията бяха връчени награди и на мести автори, участвали в съпътстващия конкурс.

За хумористична проза бяха отличени: Димитър Стефанов, Михаил Тодоров и Илия михайлов. Наградата за хумористична поезия получи Тодор Каракашев, а за карикатура- Констанин Анастасов.

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена през 2002 г. от община Пазарджик и се връчва за цялостно литературно творчество. Нейни носители в предишните години са Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„На 20 години, когато още нищо не знаех за живота, Кафка ми вдъхна желание да пиша, показа ми, че няма нужда да знам имената на нещата и механизмите на света, за да излея чувствата си върху хартия.“

Иън Макюън, английски писател, роден на 21 юни преди 76 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…