ИВАН ДИМИТРОВ, "Дневник"

"Бухница" - така се нарича първата българска книжарница във Виена, отворила врати на 6 декември тази година. Тя е създадена от Елица и Анастас Николови, които смятат, че това е нещо, от което българите в града имат нужда. Днес в рубриката "Срещи в Скайпа" на Ирина Вълчанова по Българското национално радио Николова разказа по-подробно за книжарницата.

Николова шеговито определя идеята за "егоистична", защото до този момент тя и съпругът й е трябвало да поръчват българска литература по приятели или да пренасят книги в багажа си. Така един ден, докато очакват поредната доставка от приятели, те се замислят колко приятно би било, ако могат да купуват книги от Виена. Всичко се развива много бързо. Идеята се ражда през лятото, а малко преди края на годината книжарницата вече е факт.

Това не означава, че нещата се развиват толкова лесно. Двамата бързо осъзнават, че намирането на подходяща локация представлява значителна трудност. За късмет техен приятел им подхвърля, че могат да потърсят други българи, които вече са развили някакво пространство. "Така стигнахме до семейство Петрови, които от около 2 години поддържат "Винотека" - място, в което продават изцяло българско вино", каза Николова. Семейството се отзовава, отстъпва им част от втория си етаж и така се появява "Бухница".

Името на книжарницата идва от немската дума Buch, на която е придадено българско звучене (Buchnica - бел. ред.). "Прозвуча ни много симпатично", каза Николова. Тя добави, че желанието на двамата е било да подчертаят, че не живеят в България, но са свързани със страната. Освен книги те разполагат в малкото пространство и други художествени произведения. "С огромно желание се опитваме да поддържаме българския дух с артикули от всякакво естество", отбеляза тя.

Книжарницата предлага всякакъв тип литература - българска съвременна и класическа, детска, книги за тийнейджъри и преводна литература. Но Николови разчитат преди всичко на клиентите си, които да поръчват книгите, които ги вълнуват.

Николови живеят във Виена от две години и половина и определят преместването си като авантюра. Анастас е консултант в сферата на информационните технологии, а Елица преподава български в откритото в началото на март ново българско училище "Проф. Иван Шишманов" в града. Във Виена от повече от 25 години съществува и българско-австрийското училище "Св. Кирил и Методий".

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов.“

Хариет Бичър Стоу, родена на 14 юни преди 213 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…