ХРАБРА МАРИНОВА

По повод 300-годишнината от създаването си виенският музей Белведере представя онлайн историята си в периода 1918-2023 г. и кани всички желаещи да посетят виртуално 626 изложби. Гамата от включените проекти отразява разнообразната колекция на Белведере и дава представа за промените в изложбената практика. В бъдеще всяка приключила изложба ще бъде включвана в онлайн хрониката.

Достъпът до информация и откритият обмен на съдържание са важни аспекти за музеите на бъдещето. С политиката си на отворено съдържание Белведере е лидер сред австрийските музеи. 

"Особено сме доволни, че чрез дигитализацията даваме възможност на посетителите да получат обширни и разнообразни знания", споделя директорката на музея Стела Ролинг.

Вече почти цяла година екип от осем сътрудници на Белведере работи по реализацията на този проект. Информацията за отделните изложби включва продължителността, мястото на провеждане, музейното ръководство по време на съответната изложба, както и имената на сътрудниците, участвали в подготовката на дадения проект. С помощта на снимков материал, изложбени каталози и произведения от колекцията на музея изложбите, показвани през годините, оживяват отново. Включените в онлайн каталога изложби непрекъснато се допълват със съпътстващи текстове, архивни материали, статии във вестници, снимки и дигитални копия на каталози. Освен това вече е възможно да се проследят и отделни творби и да се разбере в кои изложби и кога точно те са били излагани в миналото. 

Достъп до проектите тук 

 Изложбата "Винсент Ван Гог 1853-1890" през 1958 г. © Bildarchiv des Belvedere, Wien

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...