Авторите на книгата "Да откриеш Виена през трамвая", Бепо Байерл и Томас Хофман, препоръчват пътуване с трамвай, което би трябвало да направи всеки посетител на Виена. Един от най-интересните маршрути според тях ес трамвай D в посока Нусдорф. Ако се качите на Централна гара, пътуването ще ви отнеме около 50 минути, а до последната спирка са 32 спирки. По време на това мини пътешествие ще минете покрай някои от най-известните виенски забележителности като сградата на парламента, най-големият немскоезичен театър Бургтеатър или сградата на Виенския университет.

Друг маршрут, който според авторитее "задължителен", е маршрутът на линия 62 до Лайнц. Пътуването до крайната спирка трае 39 минути, а общият брой на спирките е 26. От централния площад Карлплац линията стига до Хайднпарк. След това трамваят се движи по Айхенщрасе край железопътна линия в посока Грац. Там можете да видите нещо нетипично за представите ни за Виена - лошо измазани тухлени къщи. В книгата се разказва и за социалната жилищна политика на Виена и за първите виенски работнически жилища, които вече паметници на културата.Това са били първите работнически къщи във Виена, разказва Байерл. След това трамваят отива до моста Филаделфия. Той е кръстен е така, тъй като един от първите локомотиви, използвани във Виена, е внесен от Филаделфия. В книгата можете да намерите още много допълнителна информация за конкретни места, край които минава трамвайната линия. Например за Хайднпарк, който е получил името си от факта, че някога там е била погребана главата на композитора Йозеф Хайдн. 

 

Снимки: ©Wiener Linien

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…