ПЕЛИН ЮНКЕР, DW

Сериалът, във връзка с който в момента в Турция се спори ожесточено, се казва "Kızıl Goncalar" или „Алени пъпки“. Звучи като нещо романтично, отбелязва „Зюддойче Цайтунг“, но както посочва изданието – същността на сериала е политическа: говори се много за това, което вълнува страната; за това каква би искала да бъде Турция – светска или все по-ислямска държава. Именно поради това срещу сериала в турския орган за контрол на медиите са постъпили рекорден брой жалби – общо били 32 000, казва говорител на турската служба пред германската осведомителна агенция ДПА.

В крайна сметка контролният орган издаде двуседмична забрана на телевизия Fox TV да излъчва сериала, тъй като „нарушавал „националните и морални ценности на обществото“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Освен това телевизията трябва да плати глоба, а мястото, на което се снима филмът, е блокирано. Австрийският „Курир“ изтъква, че в последните години турското правителство е засилило натиска срещу телевизията и радиото – особено по отношение на продукциите, за които се твърди, че нарушават семейните или социални ценности. Проправителствените медии обявиха, че сериалът е враждебен спрямо исляма.

 

Семейните и социални ценности

Филмът представлява алегория, посветена на отношенията в турското общество. В центъра на повествованието е жена с името Мерием, която в началото на 2023 година заминава със съпруга си и с дъщеря си от засегнатите от земетресението райони в Истанбул. Семейството принадлежи към ислямска секта, която ги е приела. Всичко това е фикция, но напомня силно за общността „Исмаил Ага“, която е приближена на правителството на Ердоган. Тя попадна в центъра на медийното внимание, обяснява „Зюддойче Цайтунг“, след като допусна мъж да се ожени за шестгодишно момиче. 

Изданието разказва сюжета и по-нататък: на другия полюс в сериала е светски психиатър – кемалист по убуждения, който лекува един от членовете на сектата. Т.е. един срещу друг се изправят двата полюса на турското общество. Става дума и за това как членовете на сектата се отнасят към представителите на държавата като например полицаите. Показани са фанатици, които заради близките си отношения с правителството се чувстват над закона – и гнева на другите, на светските хора.

Именно светски ориентираните турци подкрепят смелостта на телевизионния канал, който се ползва с все по-голям зрителски интерес: първата серия е била гледана от над четири милиона души, при втората, която засега е последна, аудиторията почти е надхвърлила седем милиона. За зрителите сериалът е един вид вентил, от какъвто те имат нужда, особено след преизбирането на Ердоган миналата година, пише „Зюддойче Цайтунг“.

 

Не чак толкова фиктивна история

Fox TV е една от малкото турски телевизии, които все още си позволяват известна дистанция спрямо правителството, пише германската медия. В третата серия, която Fox TV възнамерява да излъчи след принудителната пауза, става дума за това, че малолетната дъщеря на Мериам трябва да бъде омъжена. Оттам нататък не е изненадващо, че и общността „Исмаил Ага“ наред с другите се дразни от сериала. Сектата настоява за забрана. Тя засега не е наложена, но може да се предположи, че борбата ще продължи – с помощта на влиянието, с което сектата разполага в Анкара.

„Зюддойче Цайтунг“ заключава, че оттук нататък историите на "Kızıl Goncalar" ще са две: едната ще е фиктивната на екрана, която отразява това, което се случва в действителност, а другата – реалните проблеми около самия сериал: как се отнася страната към него – към фикцията, която съвсем не е толкова фиктивна. След наложената забрана от контролния орган режисьорът написа в платформата Х, че работата продължава. Т.е. - и сериалът ще продължи, както и скандалът.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Хората се делят на капиталисти и социалисти. И двете страни се нуждаят от пари. Разделя ги начинът, по който изкарват парите си. Ако капиталистът се нуждае от пари – работи усилено. Ако социалистът се нуждае от пари – напуска работа и дори подбужда другите да го направят.“

Виктор Суворов, съветски разузнавач и писател, роден на 20 април преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си