Лили Границка, Медиапул

Министерството на културата обеща вече да не се одобрява еврофинансиране за бутафорни културни проекти. "Аз съм за максимално опазване на обектите до автентичния им вид и против диснилендите." Това каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на шестата работна среща между бизнеса и местната власт, която се провежда в Кюстендил. Организатор на проявата е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Организацията и достъпът до българските културни обекти, управлението на посетителския поток, недостатъчна и навременна информация от страна на общините и не на последно място липсата на тоалетни – това са проблемите, с които се сблъскват българските туроператори при организирането на културен туризъм.

През последните години се отчита ръст на културния туризъм. За 2017 г. година увеличението е с 20 на сто спрямо година по-рано. Пловдив и Велико Търново остават центровете на културния туризъм. До август 2018 г. ръстът на туристите във Велико Търново е 20 на сто спрямо същия период на миналата година, за Пловдив – около 10%, а за София – 7 – 8%, сочат данните на НСИ, представени от Ирина Найденова от АБТТА. Тя уточни, че организацията не обича да дава числа, заради липсата на адекватна статистическа информация в сферата на туризма.

Според европейско проучване около една трета от чуждите туристи решават да посетят дадена страна заради културно-историческото й наследство, посочи Найденова.

Приходите от входни билети в музеи и галерии са се увеличили с 9 на сто през 2017 г. спрямо година по-рано, отчете зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Това се дължи както на повишението на цената на билета – средно с 13 на сто, така и на увеличения брой на туристите, като при чужденците ръстът е от 10 на сто.

Близо 100 млн. лева за опазване на автентичността

От следващата година тръгва дълго чаканата схема за опазването на национални културни обекти със средства от оперативна програма "Региони в растеж" с бюджет от близо 100 млн. лв., каза заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Тя е разделена на две – за национални и за световни обекти на културното ни наследство. Първите ще получат финансиране до 9.8 млн. лв. на проект, а вторите до 19 млн. лв. Общо 490 са обектите ни от недвижимото културно наследство с национално значение, а тези със световно са няколко.

За финансиране могат да кандидатстват общини, Министерството на културата, вероизповеданията и неправителствени организации от културната сфера.

За разлика от изминалия програмен период, когато България стана обект на множество критики, заради бутафорно възстановени исторически паметници с пластмаса и тухли итонг, този път няма да бъдат допускани такива проекти, стана ясно от думите на Амелия Гешева.

"Аз съм за максимално опазване на обектите до автентичния им вид и против диснилендите", каза Гешева. Всеки един проект, който ще бъде реализиран, предстои да се съгласува с Националния институт за недвижими културно наследство, чиято дейност през последните години е доста спорна и противоречива. Един от най-ярките примери за това е промяната на позицията по отношение на статута на т.нар. Двойна къща в София, която беше съборена.

Проектите за обектите, които са от световно значение, пък ще се съгласуват с международната организация ИКОМОС, която е под егидата на ЮНЕСКО, уточни Амелия Гешева.

Тя посочи, че бюджетът на културния фонд за опазване на паметниците на културата ни за следващата година е увеличен с близо 500 хил. лв. и ще достигне 1.5 млн. лв. По него се отпускат средства и за обекти с местно значение, като за финансиране могат да кандидатстват и частни лица, които живеят в паметници на културата, допълни Гешева.

За културни предприемачи – 10 млн. евро

Министерството на културата ще управлява и програмата за предприемачество в сферата на културата. Тя се финансира с 10 млн. евро от Норвежкия механизъм.

Повече от половината от средствата ще отидат за подобряване на управлението на културното ни наследство (5.4 млн. евро).

Около 1 млн. евро са предназначени за подобряване на управлението на културното ни наследство в сферата на дигитализацията.

Останалите средства са за представяне на българските културни продукти. Тези проекти ще се реализират в партньорство с организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, уточни Амелия Гешева.

След като посочи какви средства за опазване на културното ни наследство се предвиждат, Гешева заяви, че не е вярна тезата, че няма пари за култура.

Проблемите

И без целенасочена реклама към културния туризъм броят на тези посетители се увеличава, отчетоха от АБТТА.

Заради растящия им брой през последните години обаче организацията и достъпът до обектите се оказват предизвикателство, посочи Даниела Стоева, член на управителния съвет на АБТТА.

Като пример бяха дадени посещенията в Боянската черква, към която има невероятен интерес от страна на чужденци. Ако до преди 5 години дневно посетителите са били по 10 – 12 души, днес достигат по 350 – 400. В същото време трябва да се спазват правила, свързани например с поддържането на определена температура за запазването на фреските. Това изисква умение за управление на посетителския поток, за да не се стига до напрежение между туристически групи, коментира Стоева.

Увеличен интерес се наблюдава още и към храма "Света София“ след експонирането на откритите мозайки в подземията на черквата.

Колкото и невероятно да звучи, липсата на тоалетни до архитектуртите ни паметници също се оказва голям проблем за туристите, посочи Стоева.

Тя призова общините да подават навременна информация за културни мероприятия, за да могат туроператорите да ги включват в програмите си.

Спа и уелнес потенциал на Кюстендил

Потенциалът за развитието на Кюстендил е спа и уелнес в съчетание с културен туризъм, коментира Ирина Найденова от управителния съвет на АБТТА.

Кюстендил има изобилие на минерална вода с лечебни свойства, но не може да се похвали с развит туризъм. Допреди 10 години местата за настаняване в хотелите са около 700, а с днешна дата са двойно повече, показват данните на община Кюстендил.

Предпочитаме увеличението да се случва стъпка по стъпка, коментира кметът Петър Паунов. Той посочи, че за разлика от други курорти Кюстендил не е презастроен и има потенциал за развитие в тази насока.

Това става и с помощта на организираните от общината празници, които вече станаха традиционни – на черешата, на плодородието, кюстендилска пролет и други. Това е довело до ръст на почиващите в града, като броят на реализираните нощувки доближава 44 000.

Туристи от Малайзия са хитът в Търново тази година

След англичаните, сега източните туристи преоткриват красотата на старата българска столица Велико Търново, казаха от общината.

Търново е безспорният хит на туристическия пазар в сферата на култгурния туризъм и по ръст през тази година изпреварва Пловдив, отчетоха от АБТТА.

Интересна тенденция през тази година е големият брой туристи от Малайзия, Тайван и в последно време от Китай. Посещението им във Велико Търново е част от туристически пакети, свързан с обиколка на региона, отчетоха от общината.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„На 20 години, когато още нищо не знаех за живота, Кафка ми вдъхна желание да пиша, показа ми, че няма нужда да знам имената на нещата и механизмите на света, за да излея чувствата си върху хартия.“

Иън Макюън, английски писател, роден на 21 юни преди 76 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…