ВЕСЕЛИН НАНОВ, "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Часът е 7:45 сутринта. През последните няколко седмици единствено песента на птиците нарушава спокойствието в тази ранна част на деня. Тази сутрин, обаче, то е прекъснато от проницателен звук, който може да принадлежи единствено на зле настроен микрофон. Минути по-късно проблемът с озвучаването е решен и детски глас огласява квартала с Химна на българската просвета. Датата е 11 май, ден на светите братя Кирил и Методий.

В повечето случаи такъв старт на деня би довел до негодувание у кварталните жители. Днес обаче това събуждане предизвиква спомени от детството, умиление и дори надежда, че децата, може би, наистина ще подновят съдбините ни с книжовността.

Именно с книжовно дело се е наела и Анна Илийчева, която е движещата сила зад възобновяването на читалище “Култура-1927” в село Негован.

Анна е ярък пример за това как предизвикателствата създадени от пандамеията от коронавирус могат да доведат и до вълнуващи нови начинания. До 2020 година тя е служител в авиационния сектор, но е съкратена поради финансовите загуби, които сектора търпи в следствие на пандемията. Вместо да се отчае, Анна разглежда съкращението като възможност да последва дългогодишния си интерес към библиотекарството. Тя записва магистратура по библиотечен, информационен и културен мениджмънт. Малко след това се свързва и с председателя на местното читалище.

“Проведох разговор с председателя и му дадох CV-то си. Той хареса това, което мога да предложа и ме покани да се заема с библиотеката като за начало”, каза Анна в интервю за Свободна Европа.

Поканата за работа не е изненадваща, като се вземат предвид не само магистратурата и инициативността на Анна, но и по-ранният и опит. Тя е завършила Държавното хореографско училище в София със специалност “народни танци”. Има бакалавърска степен по връзки с обществеността от университета Олд Доминиън в щата Вирджиния, САЩ, както и професионален опит в сферата на публичната комуникация. Първата задача, с която Анна се захваща в читалището, обаче, не е свързана пряко с богатия и опит. Става въпрос за разчистване след ремонтни дейности по укрепването на покрива на читалището.

“Това, което заварих, беше една сграда, която (въпреки ремонта) беше в окайващо състояние.”

Ремонтът, финансиран от община “Нови Искър”, е бил само частичен и обвързан с разместване на книжната колекция. За да преподреди и облагороди библиотеката Анна се обръща за помощ към доброволческата общност през дигиталната платформа “TimeHeroes”. Десетки доброволци откликват на нейния призив.

“Безмълвна съм от подкрепата, която получавам непрекъснато от доброволците. Те ми дават сила да продължавам в моментите, когато се чувствам отчаяна,” каза Анна.

Засега залите за културни мероприятия в читалището са неизползваеми, но Анна се надява до края на тази година по-малката от тях също да бъде ремонтирана, “за да може читалището отново да събира общността.” А що се отнася до финансирането, което читалището получава от Министерството на културата, то покрива само режийните и данъчните разноски на институцията.

Местен благодетел от Негован, който е в строителния бранш, е поел ангажимент да извърши предстоящия ремонт на малката зала. Материалите ще бъдат закупени със средства от дарения. Анна разчита и на помощта на доброволците за извършването на строителните дейности.

“Подкрепата на всички тези хора ми дава вяра, че в това, което правя има смисъл. Хората са започвали да осъзнават, че културата, която ни събира в единна общност, е оставена на заден план от държавата и са жадни да помогнат без да очакват нищо в замяна.”

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?