ДИАНА ДИМИТРОВА

“Важно и полезно за всеки добър оркестър е да поддържа в репертоара си всички симфонии на Бетовен!”, това споделя Маестро Табаков в навечерието на предпоследния концерт от интегрирания цикъл, в който русенци имат възможност да чуят всички Бетовенови симфонии.

На 9 февруари, четвъртък, от 19 часа, в зала Филхармония, оркестърът на Русенската опера под ръководството на Маестро Табаков ще изпълни Седмата, която е отправена с взор към времето на Романтизма и Осмата, която според някои е шеговит поглед назад, към времето на Хайдн и Моцарт.

Всъщност Осмата симфония на Бетовен е най-рядко изпълняваната Бетовенова симфония от Русенския оркестър, а Емил Табаков до този момент не я е дирижирал в нашия град.

Говори се, че Бетовен е харесвал повече своята Осма симфония, а музикалната критика напротив, цени повече Седмата.

При първото си изпълнение Седмата симфония на Бетовен не е била добре възприета от публиката и е останала на заден план за сметка на други негови произведения, които днес вече са забравени, което показва, че дистанцията на времето прави своята безапелационна оценка.

Цикълът “Всички симфонии на Бетовен” ще завърши през месец май с неговата Девета симфония.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 „Писането е форма на терапия. Понякога се чудя как тези, които не пишат, композират или рисуват, успяват да се измъкнат от лудостта, меланхолията, паниката и страха в човешкия живот.”

Греъм Грийн, английски писател, роден на 2 октомври преди 119 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?