ДИАНА ДИМИТРОВА

“Важно и полезно за всеки добър оркестър е да поддържа в репертоара си всички симфонии на Бетовен!”, това споделя Маестро Табаков в навечерието на предпоследния концерт от интегрирания цикъл, в който русенци имат възможност да чуят всички Бетовенови симфонии.

На 9 февруари, четвъртък, от 19 часа, в зала Филхармония, оркестърът на Русенската опера под ръководството на Маестро Табаков ще изпълни Седмата, която е отправена с взор към времето на Романтизма и Осмата, която според някои е шеговит поглед назад, към времето на Хайдн и Моцарт.

Всъщност Осмата симфония на Бетовен е най-рядко изпълняваната Бетовенова симфония от Русенския оркестър, а Емил Табаков до този момент не я е дирижирал в нашия град.

Говори се, че Бетовен е харесвал повече своята Осма симфония, а музикалната критика напротив, цени повече Седмата.

При първото си изпълнение Седмата симфония на Бетовен не е била добре възприета от публиката и е останала на заден план за сметка на други негови произведения, които днес вече са забравени, което показва, че дистанцията на времето прави своята безапелационна оценка.

Цикълът “Всички симфонии на Бетовен” ще завърши през месец май с неговата Девета симфония.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Един покварен ум никога не може да разбере думите по нормален начин.”

Джовани Бокачо, роден на 16 юни преди 711 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…