1. На 1 март 2022 г. Съветът за електронни медии реши да ограничи временно разпространението на руските телевизионни програми RT и "Спутник" и производните й. Това решение е навременно и даже закъсняло, но агресивната пропутинска пропаганда не се осъществява само от тях.

Има и много български медии и български журналисти, които от години участват в руската хибридна война срещу България и Свободния свят. Контролните органи в лицето на СЕМ и КРС не ги санкционират, "аргументирайки се" с наличието на свободата на словото и липсата на цензура в България. Редица обществени и частни медии в България систематично лансират тези, коренно противоположни на ценностния европейски, евроатлантически и демократичен избор на българските граждани.

Разбираме, че рупорите на руската пропаганда няма да бъдат отстранени бързо от ефир. Но може да им се намери алтернатива - гледната точка на свободомислещите хора, представена от свободомислещи журналисти. Обществените медии са длъжни да правят това по силата на Закона за телевизия и радио. Според чл. 6, ал. 3 от този закон БНР и БНТ трябва да "осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност". Чл. 6, ал. 6 от същия закон ги задължава да "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика".

БНР и БНТ от години не изпълняват тези свои задължения - както заради политически поръчки, така и поради липсата на подготвени свободомислещи журналисти. Затова предлагаме в ефира на БНТ и БНР да намерят място авторски формати, които сега са изтикани в периферията на медийното пространство, но се водят от качествени и обективни журналисти. Формати, в които се отстоява обективната истина за войната в Украйна, а не се прави антидемократична пропаганда.

Що се отнася до частните и партийни медии, които участват в хибридната пропагандна война на Кремъл, те могат да бъдат задължени да предоставят пълна информация за финансирането си, както и да обозначават своите журналистически продукти с надпис "непроверена/едностранчива информация".

Съгласно правомощията си регулаторният медиен орган ще бъде натоварен да изготви и периодично да обновява списък на "хибридните медии" по предварително уточнени критерии. СЕМ или друг оторизиран държавен орган трябва да може и да блокира уебстраниците на медии, обявени за "хибридни".

2. Обезпокоени сме и от начина на преподаване в училище - както на история, така и на много други предмети, който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните.

Настояваме учителите задължително да преминат курс по медийна грамотност, преди да я преподават на учениците като отделен предмет или в часовете по обществени дисциплини. Предметът трябва да е освободен от сложни и ненужни учебни съдържания. В България се извърши "деидеологизация", но не и декомунизация на образованието.

 Учениците все още не се възпитават в духа на европейските ценности. В същото време продължават да изучават една странна идеологизирана версия на историческа митология, която представя Русия - най-сериозното препятствие пред изграждането на модерна национална и демократична държава в България - като най-добър приятел и "брат" на българите.

Настояваме също предметът "Гражданско образование", изучаван в момента само в ХI и XII клас, да бъде въведен и в началния и среден курс на българските училища и да бъде преподаван от подготвени учители. Целта е българските ученици да получат базови знания за политиката, либералната демокрация и международните отношения, за да не бъдат "политически неграмотни", и да могат да направят свободен и информиран избор на своите политически възгледи и предпочитания.

3. Обръщаме внимание на прокуратурата, че според чл.419а от НК във връзка с изпълнение на задълженията на България по международното право е забранено да бъде оправдавано, отричано или грубо омаловажавано извършено престъпление против мира и човечеството, когато се създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора. Нарушилите този член могат да получат до 5-годишни ефективни присъди.

В страната ни вече влизат бежанци от Украйна - българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, създава опасност от омраза към тях в момент, в който търсят подслон и защита. Прокуратурата следва да предприеме действия по компетентност особено спрямо политиците, които вършат посоченото престъпление, като задействат релевантния текст от Наказателния кодекс.

Калин Манолов - журналист и издател

доц. д-р Момчил Дойчев - преподавател в НБУ

проф. д.п.н. Татяна Дронзина - преподавател в СУ

Юлиана Методиева - журналист и правозащитник

проф. д.ф.н. Мартин Табаков - философ, БАН

доц. д-р Петър Воденичаров - социолингвист, ЮЗУ

проф. д-р Зарко Ждраков - преподавател в Художествена академия

о.з. кап. първи ранг Васил Данов - Атлантически съвет на България

полк. Вилис Цуров - Съюза на офицерите от резерва "Атлантик"

Светослав Нахум - писател

доц. д-р Валерия Кардашевска - преподавател в НАТФИЗ

доц. д-р Светлана Божилова - преподавател в СУ

проф. д-р Тодор Тагарев - Българска академия на науките

Александър Кашъмов - адвокат, правозащитник

Мохамед Халаф - журналист

Стойко Стоянов - главен редактор на "Фактор"

Веско Кръпката - поп певец

Даниела Горчева - издател, историк, публицист

Димитър Стоянов - журналист

доц. Велизар Шаламанов - Институт по информационни и комуникационни технологии на БАН

о.р полк. Владимир Миленски - Атлантически съвет на България

Юлиана Димитрова - учител, историк

инж. Бойко Бочев - бизнесмен

проф. дфн Георги Фотев - социолог, НБУ

Алфред Фосколо - пенсионер, правозащитник

Белчо Дончев - пенсионер, писател

доц. Методи Андреев - преподавател в УАСГ

Виктория Пандурова - инженер, пенсионер

доц. д-р Красен Станчев - икономист и философ

Ангел Димитров Найденов - IT специалист, "Алнусофт" ЕООД

д-р Иван Иванов - лекар

проф. дфн Витан Стефанов Митев - философ

Иван Ибришимов - журналист

Ана Дадалова - машинен инженер

Огнян Ханджиев - юрист

доц. д.с.н. Огнян Минчев - социолог и политолог, СУ

Христо Узунов - актьор

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„По-добре е да се изкачваш, отколкото да слизаш, дори ако си паднал няколко пъти.“

Антонио Бандерас, испански актьор, роден на 10 август преди 62 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков